Log In

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

Subtotaal: € 0,00

Gravel

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse tennissers, zowel de recreatieve als de prestatieve speler, nog steeds het liefst op gravel spelen. Internationaal gezien speelt gravel, naast Acryl hardcourt banen, ook een belangrijke rol. Dit zien we terug in de vele internationale toernooien die op gravel gespeeld worden. De toonaangevende tennislanden beschikken over veel gravelbanen (tot 80% marktaandeel).

Aan de neerwaartse trend in het aantal gravelbanen in Nederland is een einde gekomen. Dit is gebleken uit de laatste cijfers: in 2012 werd nog 20% gravel aangelegd en dat is vanaf dat moment jaarlijks gestegen naar 38% in 2015 (KNLTB baansoorten in beeld, 2016).

Pete Sampras: “I have learned a lot by playing tournaments on clays; this is a surface where you can learn how to build up a strategy and to be constant.”

 gravel

Traditioneel is een gravelbaan opgebouwd uit zand, lava en een gravel toplaag. De gravel heeft een 0-2 mm korrelgrootte die onder keur van de ISA geleverd en aangelegd wordt. De baan wordt vlak aangelegd. Middels het drainagesysteem in of onder het zand wordt het hemelwater afgevoerd.

Gravel
toplaag gravel 0-2 laagdikte 25-30mm
fundering lava 0-16 laagdikte min. 100mm
onderbouw onderbouwdrainzand laagdikte circa 280mm
drainage hart op hart 4,00m  
constructiehoogte totaal 400mm  

 

Sinds 2012 mogen gravelbanen volgens de KNLTB op 2 manieren worden aangelegd: vlak en onder afschot. Voor beide soorten is Rekre Sport gecertificeerd en genoteerd op de NOC*NSF Sportvloerenlijst: Gravel en Prestige Gravel.

De KNLTB kiest er voor om vanuit het oogpunt van spelplezier, leren tennissen, opleidingen, tennisspelontwikkeling en het belang van gravelbanen voor de wedstrijdsport de standaard gravelbaan en de gravelbaan onder afschot (Prestige Gravel) als de meest gewenste baansoort te bestempelen (KNLTB baansoorten in beeld, 2016).

Rekre Sport deelt de mening van de KNLTB en de feiten over gravelbanen:

  • Gravelbanen zijn het goedkoopst in aanleg.
  • Gravelbanen zijn op langere termijn goedkoper dan de meeste andere baansoorten.
  • Gravelbanen zijn zeer geschikt voor de aanleg op Nederlandse bodem.
  • Gravelbanen worden door de meeste mensen beschouwd als de meest prettige ondergrond.
  • Gravelbanen zijn het referentiekader, ook internationaal.
  • Gravelbanen zijn gemiddeld 40 weken per jaar bespeelbaar (met afschot nog langer, meer informatie op onze site bij het product Prestige Gravel ).
  • Gravelbanen zijn uitermate geschikt voor onderhoud in eigen beheer of in combinatie met een aannemer.
  • Gravel kan makkelijk hersteld worden in geval van beschadigingen en slijtage.

Delen van dit artikel zijn overgenomen uit het gravel magazine van de KNLTB.

Gravelbanen vergen onderhoud, zowel dagelijks, wekelijks als jaarlijks. Van het na iedere speelbeurt spelen tot aan sproeien en walsen. De mate van onderhoud en de beschikking over de juiste onderhoudsmaterialen spelen uiteraard een rol bij gravelbanen. Het voorjaarsonderhoud en de levering van onderhouds- en inrichtingsmaterialen kan Rekre Sport ook verzorgen. Voor het uitvoeren van het voorjaarsonderhoud kunt u bij ons vrijblijvend een offerte opvragen. Dat geldt ook voor het leveren van gravel (los gestort, in bigbangs of in zakken). Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Klik hier voor onze Gravel en Prestige Gravel referentieprojecten.

Gravel

« Terug