Log In

Inloggen

Uw wachtwoord vergeten?

Subtotaal: € 0,00

Gravel (onder afschot)

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse tennissers, zowel de recreatieve als de prestatieve speler, nog steeds het liefst op gravel spelen. Internationaal gezien speelt gravel, naast Acryl hardcourt banen, ook een belangrijke rol. Dit zien we terug in de vele internationale toernooien die op gravel gespeeld worden. De toonaangevende tennislanden beschikken over veel gravelbanen (tot 80% marktaandeel).

Aan de neerwaartse trend in het aantal gravelbanen in Nederland is een einde gekomen. Dit is gebleken uit de laatste cijfers: in 2012 werd nog 20% gravel aangelegd en dat is vanaf dat moment jaarlijks gestegen naar 38% in 2015 (KNLTB baansoorten in beeld, 2016). 

Een gravelbaan is opgebouwd uit zand, lava en een gravel toplaag. De gravel heeft een 0-2 mm korrelgrootte die onder keur van de ISA geleverd en aangelegd wordt. De baan wordt vlak of onder een hellingshoek (afschot) aangelegd. Middels het drainagesysteem in of onder het zand wordt het hemelwater afgevoerd.

In het geval van een gravel onder afschot (Prestige Gravel) wordt langs de lange kant een lijngoot voor extra waterafvoer aangelegd. Het voordeel van 

Logo prestige gravel

Gravel
toplaag gravel 0-2 laagdikte 25-30mm
fundering lava 0-16 laagdikte min. 100mm
onderbouw onderbouwdrainzand laagdikte circa 280mm
drainage hart op hart 4,00m  
constructiehoogte totaal 400mm  


 Rekre Sport deelt de mening van de KNLTB over de feiten en voorkeur voor

 gravelbanen:

  • Gravelbanen zijn het goedkoopst in aanleg.
  • Gravelbanen zijn op langere termijn goedkoper dan de meeste andere baansoorten.
  • Gravelbanen zijn zeer geschikt voor de aanleg op Nederlandse bodem.
  • Gravelbanen worden door de meeste mensen beschouwd als de meest prettige ondergrond.
  • Gravelbanen zijn het referentiekader, ook internationaal.
  • Gravelbanen zijn gemiddeld 40 weken per jaar bespeelbaar (met afschot nog langer)
  • Gravelbanen zijn uitermate geschikt voor onderhoud in eigen beheer of in combinatie met een aannemer.
  • Gravel kan makkelijk hersteld worden in geval van beschadigingen en slijtage.

Delen van dit artikel zijn overgenomen uit het gravel magazine van de KNLTB.

Gravelbanen vergen onderhoud (net als iederen baansoort): zowel dagelijks, wekelijks als jaarlijks. Van het na iedere speelbeurt slepen tot aan sproeien en walsen. De mate van onderhoud en de beschikking over de juiste onderhoudsmaterialen spelen uiteraard een rol bij gravelbanen. Het voorjaarsonderhoud en de levering van onderhouds- en inrichtingsmaterialen kan Rekre Sport ook verzorgen. Voor het uitvoeren van het voorjaarsonderhoud kunt u bij ons vrijblijvend een offerte opvragen. Dat geldt ook voor het leveren van gravel (los gestort, in bigbangs of in zakken). Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.De KNLTB kiest er voor om vanuit het oogpunt van spelplezier, leren tennissen, opleidingen, tennisspelontwikkeling en het belang van gravelbanen voor de wedstrijdsport de standaard gravelbaan en de gravelbaan onder afschot (Prestige Gravel) als de meest gewenste baansoort te bestempelen (KNLTB baansoorten in beeld, 2016). 

Voor beide soorten is Rekre Sport erkend en gecertificeerd op de NOC*NSF Sportvloerenlijst: Gravel en Prestige Gravel.

Gravel en Prestige Gravel

« Terug